Arbeta som personlig assistent

Vad gör en personlig assistent?

När du arbetar som en personlig assistent, så är du med i din vårdpersons vardag och stöder personen att få leva sitt liv med så mycket möjligheter som det går. Du hjälper exempelvis till med att förbereda och genomföra måltider, se till att patienten har god hygien och enklare städning. Assistentyrket beskrivs ibland som ett tufft och krävande arbete, men det beskrivs även som ett mycket meningsfullt yrke där det du gör är väldigt värdefullt för personen du hjälper.

Alla får tyvärr inte arbeta som personlig assistent. Från och med 1 juli 2013 måste en personlig assistent vara minst 18 år och inte ha några sjukdomar eller liknande som försvårar arbetet. Assistenten måste vara bosatt i EES-området och om du inte har ett svenskt personnummer, så kräver Försäkringskassan identitetshandlingar från anställda personliga assistenter.

arbeta-som-personlig-assistent

Vilka tider arbetar du som personlig assistent?

Beroende på hur många personer du har att vårda och hur ditt schema är förlagt, så kan en personlig assistent ha arbetstid i princip dygnet runt. Det kan vara från en dag i taget en vecka, till arbete nattid till ett normalt veckoschema. I kollektivavtal är arbetsgivaren skyldig att fastställa ett schema som meddelas till dig som personlig assistent minst två veckor i förväg.

Arbetstiden beror helt och hållet på om du som assistent anställs av ett externt bolag och om din arbetsgivare har ett kollektivavtal. För assistenter som anställs av en arbetsgivare som inte har ett kollektivavtal gäller lagen om arbetstid i hushållsarbete. Kollektivavtal kan vara ett undantag från lagen om arbetstid, vilket till exempel kan medfölja att du arbetar mer intensivt under vissa tidsperioder.

Det finns olika sorters assistenter och en speciell grupp assistenter är de som arbetar för anhöriga som delar hem med vårdpersonen. Det är olika från fall till fall, men exempelvis så kan det vara föräldrar som har barn med funktionsnedsättning. I olika kommuner finns möjligheter att anställa släktingar eller anhöriga som bor i ett gemensamt hushåll och som då arbetar tillsammans med assistenten.

Din lön som personlig assistent är individuell och baseras på arbetsuppgifter och arbetsresultat. Om lönen fastställs som prestationsbaserad, så finns det ingen individuell lönegaranti för dig. Utan du får då istället lön utefter dina jobbprestationer.

Arbetstagarnas individuella förmågor måste utvärderas av arbetsgivaren, han kan använda de så kallade individuella utvärderingsfaktorerna. Utvärderingar baseras på subjektiv definition. Vad som mäts är lönechefens upplevelse av anställdas personliga beteenden och egenskaper som initiativ, förmåga att samarbeta, förmåga att lösa problem och så vidare.

arbeta-som-personlig-assistent

Skyldigheter som personlig assistent

När du ska skriva på ditt anställningsavtal, så undertecknar du vanligtvis även en sekretesspolicy som informerar om att du inte får avslöja något om företaget eller avslöja någon känslig information om dina patienter och deras personliga omständigheter. Personliga omständigheter inkluderar hälsostatus, familjesituation, utbildning, arbete och deras ekonomiska förhållanden.  Du får heller inte ta kort eller filma din patient utan personens vetskap eller på något sätt utsätta din patient för kränkande behandling.

Som assistent har du som skyldighet att rapportera om du märker eller blir medveten om någon allvarlig förseelse eller liknande som antingen din patient utför eller som din patient blir utsatt för. Har du en anställning via kommunen, så har du skyldighet att rapportera till kommunstyrelsen eller till den person som styrelsen har delegerat ansvar till, vilket generellt sett brukar vara med en privat samarbetspartner eller verksamhetschef. Om du rapporterat till din arbetsgivare blir din arbetsgivare skyldig att undersöka missförhållandet och rapportera det till relevant kommunstyrelse.

Vi hoppas att du har fått en större inblick i hur det är att arbeta som personlig assistent. Vill du veta vad mer om personlig assistans och vad det innebär för patienten, rekommenderar vi att läsa mer här.

För dig som vill läsa mer om tjänster och assistans kan klicka här.

Besök bloggen wishantara om naturlig hårvård för att lära dig mer om att ta hand om ditt hår på ett naturligt sätt.

Du kan även besöka statusvouge.

Har du funderingar på att starta eget eller har frågor om företagande inom assistans? Då rekommenderar vi att du tar kontakt med 8511 Redovisning.

Är du intresserad av skönhet och hur du kan ta hand om dig på ett bra sätt? Klicka här för att veta mer.

Du gillar kanske också...