Merkostnadsersättning – Gäller det mig?

Merkostnadsersättning – Gäller det mig?

När du har en funktionsnedsättning blir det generellt sett väldigt höga kostnader som du behöver lägga för att få ett någorlunda funktionellt liv. För att du ska kunna täcka upp dessa kostnader finns det ett bidrag att få från Försäkringskassan som heter merkostnadsersättning.

Merkostnadsersättning täcker de kostnader som du behöver lägga ut för på grund av din funktionsnedsättning och som skiljer sig åt mot vad som är vanligt för personer i samma ålder som dig själv. Vad är det som då gör att du är berättigad till att få merkostnadsersättning? Förutom din funktionsnedsättning har du utgifter och kostnader på över 11 825 kr per år och är över 18 år och inte har tillgång till en underhållsskyldig förälder. Du ska vara bosatt och försäkrad i Sverige och din funktionsnedsättning som ska antas bestå längre än ett år.

Myndigheten som har hand om dessa ersättningar och som sätter kriterierna för vad som är berättigande eller inte är Försäkringskassan. Om du är intresserad av att ansöka om merkostnadsersättning eller vill veta mer om tjänsten, så rekommenderar vi att du besöker Försäkringskassan.

Läs mer om de senaste nyheterna inom teknik här.

merkostnadsersattning-galler-det-mig

Hur tar jag del av merkostnadsersättning?

Först och främst behöver du ett läkarutlåtande som beskriver din funktionsnedsättning, vilka behov som du behöver hjälp med och hur din funktionsnedsättning påverkar dig dagligen. När du har ditt läkarutlåtande, så tar du kontakt med Försäkringskassan som tar hand om ditt ärende.

Försäkringskassan uppger att de har en handläggningstid som tar uppemot 8 månader innan de kan ge dig ett beslut huruvida du är godkänd för att få ersättning eller inte. Skulle det vara så att du har merkostnader innan du har fått något svar av Försäkringskassan och det är ett beslut som gör dig berättigad till ersättning. Då har du möjlighet att rapportera det till Försäkringskassan och lämna in tidsredovisningar och handlingar som styrker din a utgifter, för att kunna få ersättning för de kostnader som du har haft innan ditt beslut om merkostnadsersättning.

När du har fått ditt beslut om ersättning och det är godkänt, så har du nu ett belopp varje månad som du kan betala för dina merkostnader, det kan nu kännas som om att vara din egen arbetsgivare. Det är du själv som skall bestämma över vilka kostnader som du ska få hjälp med eller om det är kommunen eller ett externt företag som skall hjälpa dig med det.

Läs mer om hur du kan anpassa din tid utefter din träning på myfitnessexpert.

merkostnadsersattning-galler-det-mig

Vad är merkostnadsersättning på och när får jag ta del av den?

Det finns olika belopp att få ersättning för beroende på hur höga dina merkostnader är på per månad. Som minst kan du få 1 183 kronor per månad och som högst 2 759 kronor per månad. För att få maxbeloppet behöver du ha kostnader som överstiger 30 745 kronor per år. Om det är ett speciellt fall med exempelvis väldigt höga kostnader och det är ett större behov som det är på tal om, så går Försäkringskassan igenom fall för fall och har möjlighet att ge en individuell ersättning, men det är vid vissa undantag.

Här kan du läsa om: Sparande, investeringar och ekonomi

Om det är så att dina kostnader inte överstiger 11 825 kronor, så är du inte berättigad till någon merkostnadsersättning. Ersättningen som du är berättigad till betalar du ingen skatt på och det är utbetalning av ersättningen antingen den 18:e eller den 19:e varje månad. Om det skulle vara så att dina kostnader minskar eller höjs, så har du skyldighet att kontakta Försäkringskassan om dina ändringar, då det reglerar beloppet på dina utbetalningar. Har du inte informerat om ändringar i dina kostnader kan du bli skyldig att betala tillbaka pengarna som du har fått utbetalat till dig. Se till att alltid ändra dina uppgifter för att slippa att bli återbetalningsskyldig.

Är du intresserad av att läsa mer om ersättning, kan du läsa vårt inlägg om det här.

Här kan du läsa på en webbplats där man har utsett den bästa städfirman i Stockhholm och Göteborg – A-städ.se

Du gillar kanske också...