Personlig assistans under Covid-19

Hur har Covid-19 påverkat personlig assistans?

Få har nog undgått att världen är i en pandemi och att Covid-19 är fortfarande aktuellt och har varit sedan i slutet av 2019. Alla har blivit påverkade av det här och är fortfarande påverkade av hur viruset har försvårat dels att utföra arbeten, men även att hur en kan hantera viruset.

Personlig assistans har påverkats stort av Covid-19. Då det är ett arbete som innebär mycket beröring och nära avstånd mellan assistent och patient, så har det diskuterat mycket och länge hur arbetet bäst kan göras och samtidigt ge minimal risk för både patient och assistent att smittas. Eftersom personer med personlig assistans är mer sköra och har i många fall lättare till att få infektioner, gör det att personer med personlig assistans är en riskgrupp för att smittas av viruset.

Eftersom viruset ännu inte är helt utforskat och både läkare och forskare är ovissa om hur det kan behandlas med hög procentuell chans till att patienten överlever. Så är det svårt för vårdpersonal och företagen som bedriver vård och veta hur de bäst kan utföra personlig assistans och samtidigt inte riskera varken sin egen hälsa eller den assistansberättigade. Det har kommit förslag om att förmedla personlig assistans på distans, men eftersom det fortfarande krävs fysisk hjälp, så är det här en balansvåg som är svår att få till för att alla parter ska få ut det mesta och det bästa av det.

Vill du göra om hemma och behöver inspiration? Klicka här.

personlig-assistans-under-covid-19

Hur sprids Covid-19?

Eftersom Covid-19 fortfarande är ett inte helt utforskat virus, så har forskare påpekat att det fortfarande kommer ny information om viruset varje dag. De faktorer som ännu har konstaterats är att Covid-19 sprids genom nysningar, hosta, orena händer och via luften.

Covid-19 har symptom som efterliknar symptomen vid influensa. Det innebär symptom som exempelvis feber, frossa, ont i halsen och liknande. Läkare har konstaterat att om du har blivit smittad av viruset, så kommer du att märka av det ungefär 5-7 dagar efter dagen som du fått viruset i kroppen. Symptom och hur allvarligt de tar på kroppen är från person till person, men för personer i riskgrupper så som personer med personlig assistans eller äldre personer, så är det en högre risk att symptomen blir mycket allvarligare och som kan vara med dödlig utgång.

Om du tror att du har blivit smittad eller vill testa dig för Covid-19, så finns det hjälp att få. De flesta vårdcentraler runtom i Sveriges kommuner erbjuder test av Covid-19 som du antingen får hjälp med att utföra av personal på plats eller som du kan göra på egen hand med ett behandlingskit och med information steg för steg hur du ska gå tillväga.

För mer information hur situationen ser ut i just din kommun eller om du vill ställa frågor kring möjligheterna om huruvida du kan genomföra ett Covid-19-test. Rekommenderar vi att du besöker Vårdguiden 1177 för mer information kring hur du går tillväga, vilka möjligheter du har och vad som gäller för ditt ärende.

Det är viktigt att hålla igång med sin träning under dessa tider. Läs mer på myfitnessexpert.

personlig-assistans-under-covid-19

Personlig assistans vid sjukdom

Om du som anställd blir bekräftat sjuk och har Covid-19, så har du rätt till något som kallas för ”Smittbärarpenning”. Det innebär att du får ersättning under tiden du är sjuk, vilket förminskar risken att personliga assistenter och liknande som är sjuka, inte är tvingade att arbeta utan tvärtom ersätts vid sjukdom och frisk personal kan ersätta den sjuka personal och fortsätta att erbjuda assistansberättigade personer personlig assistans.

Det här är viktiga medel för att kunna hantera både personal och patienter i dessa försvårande och utmanande tider som Covid-19 skapar. Personlig assistans är en utmaning eftersom det är ett arbete som innebär nära och fysisk kontakt. Vårdföretag och deras personal gör sitt yttersta för att göra det bästa av situationen och för att kunna förmedla sina tjänster med de medel som går.

Vill du läsa mer om arbetet som personlig assistent, rekommenderar vi att läsa vårt inlägg här.

Här på denna webbplatsen kan du läsa om att A-städ.se har utsett den bästa städfirman i Göteborg & i Stockholm.

Du gillar kanske också...